Förrätt
Grön ärtsoppa med dillfärserad Mälargös
Soppan görs på en bas av rostad kål- och lökbuljong. Spetskål, spritärtor och lök kommer från Hebo Trädgårdsodlingar i Sätra Brunn. I den varma ärtsoppan serveras en rullad av dillfärserad gösfilé. På toppen strössel av specialrökt fläskkarré från Nibble Gårdsgris och en örtolja gjord på rapsolja. Till soppan en smörstekt skiva av surdegsbröd från Kopparlundens bageri i Västerås med färskost från Tvetalunds Lantbruk utanför Köping.
Ärtor är en baljväxt som i olika varianter har haft stor betydelse för vår proteinförsörjning sedan 1500-talet. Enligt legenden har ärtsoppa serverats på Västerås slott år 1573–1574, då Erik XIV var fängslad där, dock inte serverad som nu, utan blandad med en gnutta arsenik vid varje tillfälle som sägs ha resulterat i exkungens död år 1577.
Huvudrätt
Trattkantarellsotad rådjursfilé med äppelcidersås
Rådjur är Västmanlands landskapsdjur och trattkantarellen är Västmanlands svamp. Kombinationen blir oslagbart god! Med sås på äppelcider och en rad utsökta lokalt odlade primörer skapas en härlig symfoni för både öga och gom.
Dessert
Sorbet på gurka och citrus
Gurkan i sorbeten kommer från Kärrbo-bonden i Västerås. Äggen från Ibbarsbo småbruk i Kolsva och mejeriprodukterna från Tvetalund lantbruk i Köping.
Gurka började odlas av trädgårdsmästare Bohnsack på 1700-talet i slottsträdgården i Västerås. Från slottsträdgården spred sig gurkodlingen både i staden och på landsbygden i närheten. Under Bohnsacks tid blev gurkan vanlig och såldes insyltad till Stockholm. Västeråsgurka har sedan dess sålts över stora delar av landet. Västerås är starkt förknippad med gurka och har tidvis kallats ”Gurkstaden”. Receptet på Jenny-kransen från Munktorp nedtecknades redan 1912.
Västmanland är ett tvärsnitt av Svealand. Här vid Mälarstranden har sedan urminnes tider rikedomar från norr skeppats ut och skapat ett variationsrikt landskap för både människor och djur.
Deltagare
Koncept- och receptutveckling
Förrätt: Hans Johnson.
Varmrätt: Andreas Sorvegli och Fredrik Smystad, 2Ess Restaurang & Catering.
Dessert: Agneta Lokrantz.
Det dukade bordet
Enkelt vitt porslin kompletterat med ett grönt tema i maten med koppling till misteln som är Västmanlands landskapsblomma.
Besticken, glasen och dukarna är från Landshövdingens Residens.
Keramiken är skapad av Merja Rosenholm Rosenholm Keramik i Arboga.
Drycker
Förrätt
Lokalt producerad lager alternativt en filtrerad äppelmust från Köpings musteri
Dessert
Söt äppelmust från Köpings Musteri
Presentation
Dryckestips från Munskänkarna
Vintips från munskänken Björn Anderssson
Förrätt: Casal Di Serra Classico Superiore, Umani Ronchi, nr 12419
“Västmanland har sedan 70 år haft en stor arbetskraftsinvandring från Italien som starkt influerat livet i landskapet. I Västerås bakades vid den tiden bland annat den första pizzan i Sverige. Vinvalet har därför gjorts med inspiration av detta. Frukten, örtigheten och syran i detta vin matchar denna gösrätt.”
Huvudrätt: Fonterutoli, Chianti Classico, nr 32229
“Fylligheten, de mogna ekfatstonerna och den peppriga avslutningen passar mycket bra till svampen och viltsmaken.”
Dessert: Florio Marsala Superiore Dolce, nr 8403
“Marsalan har lagrats 30 månader på ekfat och passar bra med sin sötma och fruktiga fräscha syra till både sorbet och Jennykrans.”