Skip to content
Slm_

Nyskapade Landskapsmåltider  

Projektet Sveriges Landskapsmåltider har genererat kreativa nytolkningar av våra regionala mattraditioner. Målet har varit att väcka nya generationers intresse för landskapens unika råvaror och måltidskultur och på så vis stimulera till landsbygdsutveckling och gastronomisk turism i Sverige. Folkets Hus och Parker, Gastronomiska Akademien, Måltidsakademien och Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien har tagit initiativet till satsningen som engagerat kockar, bagare, råvaruproducenter, designers, konsthantverkare och dryckesutvecklare i hela landet.

Projektet startade när Sveriges landshövdingar våren 2022 fick utmaningen att samla lokala krafter inom gastronomin och tillsammans med dem utveckla nya måltider förankrade på platsen. Innan årets utgång hade samtliga 25 landskap och huvudstaden sina bidrag klara.

Måltiderna och menyerna kommer att lanseras lokalt genom Folkets Hus och Parker och presenteras internationellt under Stockholm – European Capital of Gastronomy 2023.

Här vill man lyfta fram landskapens betydelse, och betydelsen av lokala råvaror för svensk måltidskultur, landsbygdsutveckling och gastronomisk turism.

Uppdraget till kreatörerna bakom de nya landskapsmåltiderna har varit att skapa en gastronomisk helhetsupplevelse i form av en trerätters måltid uppbyggd kring lokala råvaror, drycker, traditioner samt textiler, glas, porslin och annat som hör till en måltid där njutning är i fokus.

Leif Bergsten, Folkets Hus & Parker utvecklade tillsammans med Carl Jan Granqvist från Gastronomiska Akademien grundidén för Sveriges nya Landskapsmåltider.
Leif Bergsten, Folkets Hus & Parker utvecklade tillsammans med Carl Jan Granqvist från Gastronomiska Akademien grundidén för Sveriges nya Landskapsmåltider.

Visuellt koncept och content: Anna Lind Lewin
Illustrationer och mönster: Lotta Kühlhorn
Webbutveckling: Webbreda