![Lapplands landskapsmåltid forätt Lapplands landskapsmåltid forätt](https://www.landskapsmaltider.se/wp-content/uploads/2023/03/Lapplands-landskapsmaltid-foratt.jpg)
Förrätt
Crème på fjällko-osten Gärda, granskottsmarmelad, torkat grötbröd och skogssallad
![Lapplands landskapsmåltid huvudrätt Lapplands landskapsmåltid huvudrätt](https://www.landskapsmaltider.se/wp-content/uploads/2023/03/Lapplands-landskapsmaltid-huvudratt.jpg)
Huvudrätt
Helstekt reninnanlår, lingonsky, gräddstuvade små paltar, rökt fläsk och syltad skogssvamp
![Lapplands landskapsmåltid efterrätt Lapplands landskapsmåltid efterrätt](https://www.landskapsmaltider.se/wp-content/uploads/2023/03/Lapplands-landskapsmaltid-efterratt.jpg)
Dessert
Hjortronsorbet med fjällkomjölkspudding och fjällkvannesockrad gahkku
Lite som en skogspromenad på en tallrik: Den lappländska landskapsmåltiden är baserad på det som växer i närområdet, här kombinerat med fint, lokalt mathantverk. Menyn visar på den stora bredd som finns i det lappländska köket.
Deltagare
Koncept och receptframtagning
Kocken Sara Dupuich från företaget Kallskänkan tillsammans med Mathantverket Vuollerim.
Dryckestips
Vintips från munskänken Erik Grödahl:
Förrätt: Pinot noir-dominerad Crémant de Bourgogne eller Champagne Blanc de Noir.
“Créme på långlagrad ost ger både sälta och syra vilket matchas mot fräschören i det mousserande vinet.”
Huvudrätt: Chianti Classico eller Rosso/Brunello di Montalcino.
“Här är det krämighet, syrlighet och sälta hela vägen och då behövs det strävhet och hög fruktsyra i glaset.”
Dessert: Tokaji Late Harvest.
“Hjortrontoner möter hjortron, en kombination som alltid fungerar.”