
Förrätt
Tartar på rimmad id med rostade ängshasselnötter, äpple, ramslöksaioli och knäckebröd på speltvete

Varmrätt
Äppelbakat lammlägg från hånnlamb, rotfruktskaka med backtimjan, gotlandslinser i äppelsky, äppelchutney och Stafva covre

Dessert
Äppelglass på stenkyrkeäpplen smaksatt med kanel och kardemumma, serverad med rödbetskaramell, Ragnarpuffar och äppelcrunch
Text
Gotlandsmåltiden lyfter fram ”hånnlambi”, gutefåret som har skyddad ursprungsbeteckning, idfisken som gjort ett återtåg i köken, stenkyrkeäpplet som är Gotlands landskapsäpple, backtimjan, ramslök och hasselnötter som finns i ängs- och betesmarker, kulturspannmålen från Ardre, rotfrukter samt den lokalproducerade osten. Kryddorna kommer från Hansetiden då Gotland var en central plats för handel.
Deltagare
Koncept- och receptframtagning
Bakom Gotlands landskapsmåltid står Martin Ragnar, Björn Hjernquist, Anncatrin Hjernquist, Riina Noodapera, Mikael Wiflings, Dennis Jalonen och Victor Domnauer.
Projektledare vid länsstyrelsen, Gunilla Lexell.
Expertgrupp och provsmakare
Anders Flanking, landshövding
Sanna Palomaa, landsbygdsdirektör
Daniel Michaneck, studentkåren Rindi
Karin Lekander, Restaurang och livsmedelsprogrammet
Susanne Welin-Berger, Gotland Grönt Centrum
Frida Ganshed, Gotlands Förenade Besöksnäring
Erik Öhrn, Tillväxt Gotland, måltidsturism
Thomas Östlund, Protos
Foto: David Skoog.
Drycker
Förrätt
Vit gotländsk kombucha alternativt gotlandsbryggd öl
Huvudrätt
Mustglögg från Halfvede musteri alternativt gotländsk veteöl
Dessert
Sparkling tea alternativt Äpple, en eau de vie från Boge bränneri