Förrätt
Gäddquenell draperad i trädgårdsäpplen, picklade senapsfrön, rapsolja och gurkvatten, gurkpulver och gäddkaviar
Huvudrätt
Bakad kaninrygg med rökt rotselleriterrin, rostad råg, hasselnötter, svampkräm, kaninsky, fermenterad ramslök, selleriblast och åbrodd
Kanin och åbrodd från Maria Ekholm på Blekslätten Gård, råg från bröderna på Assarebyn Kvarn.
Dessert
Gul kantarellmousse med vit choklad, blåbärspärlor, gransnö, karamelliserad trattkantarell, blåbärskoralkex, björksavssirap, rödmyror och oxalis
Egenplockade kantareller, blåbär, myror och granskott, björksav från Maria på Blekslätten Gård.
I Dalsland har natur, jordbruk och gamla industrier stått i centrum under många år, och gör så fortfarande, såväl i maten som i kulturen och i samhällen. Här tar man tillvara på det som finns och hyllar historien. Gamla fabriker blir till besöksupplevelser för natur- och kulturälskare, lokala råvaror förädlas och vattenvägar som tidigare transporterade virke och järn tar nu semesterfirare genom landskapet.
Deltagare
Koncept- och receptframtagning
Dalslands landskapsmåltid är skapad av Emil Öjentorp, som driver Öjentorps kök på Baldersnäs Herrgård i Dals Långed. Måltiden hyllar Dalsland som landskap men lyfter också blicken mot innovativa och nya hållbara produkter som doftar framtid.
Det dukade bordet
Dukningen är lågmäld och klassisk med lokala inslag av designers och konstnärer från Dalsland.
Duken är designad av Ylva Kongbäck som är utbildad på Stenebyskolan. Hon har under sin verksamma tid varit mycket engagerad i Dalsland, har bland annat skrivit om vävning med halm.
Glasen är klassiska Kosta Boda, design Edvin Ollers (1888 – 1959). Tallrikarna är designade av Luke Lorey, som arbetar med konstnärer på Not Quite i Fengersfors samt keramikkiosken i Dals Långed.
Foto: Katja Ragnstam.
Drycker
Förrätt
Calvadal Cider från Edsleskog
Huvudrätt
Pale Ale Smedjan från Brukskällan i Bäckefors
Dessert
Kaffe från Hansens kafferosteri i Fengersfors och Calvadal (Dalsländsk äppelsprit) från Edsleskog
Presentation
Dryckestips från Munskänkarna
Vintips från munskänken Erik Grödahl
Förrätt
Grüner Veltliner från Wachau/Kamptal/Kremstal
“Så fort senap är på tapeten är Grüner Veltliner det naturliga valet, finns igen druva som har förmågan att skapa sådan harmoni mot senap.”
Huvudrätt
Beaujolais Cru
“Jag väljer alltid Beaujolais till kanin, här finns många olika smaker i form av tillbehören som kräver ett elegant vin med nedtonande tanniner.”
Dessert
Brachetto d’Aqui
“Jag brukar slarvigt säga att om inget annat funkar välj Brachetto d’Aqui, som fungerar utmärkt till ljusa chokladdesserter, sorbet m m.”