Förrätt
Jordärtskockssoppa med smuliga vildsvinsisterband
Potatis och lingon smaksatta med Ljungbygin
Varmrätt
Gös med Vätternkräftor och kantareller, smörbakad spetskål, kräft- och krondillsky
Desserter
Bonnakringla med Vasens prästost och äppelsylt ”man tar vad man haver”.
Ostkaka med klarbärssylt och småländsk grädde.
I ett landskap som bara bitvis lämpar sig för brödsäd blir rotsaker och grönsaker, fisk, kött och mejeri viktigt. ”Inte för allt smör i Småland” lyder talesättet för något riktigt värdefullt.
Isterbanden fylls med kryddor och smak efter höstslakten och förädlas med torkning eller rökning. Ostkakan samlar mjölk och exotisk mandel till överdåd vid fest i det landskap som så länge dominerats av oxdrifter och i delar av landskapet ännu har fler kor än människor.
Deltagare
Koncept- och receptframtagning
Ia Ahlsgård, Residenset i Växjö
Eva- Karin Söderström, Residenset i Kalmar.
Gustav Arnell, Residenset i Jönköping.
Det dukade bordet
Småland & Ölands Gastronomiska Akademi.
Keramik och bestick från Paradisverkstaden i Färjestaden, glas från Orrefors.
Landskapsbordet Småland/Öland, Magnus Silverhielm.
Drycker
Förrätt
Snaps från Kyrkeby, Vissefjärda
Lata dagars IPA från Ängöl
Rudu Vitt (Solaris), Rudenstams i Äppeldalen