Förrätt
Soppa på sockerbeta med gråärta, lagerblad och ättika
Sockerbeta från Stora Juleboda Gård, Degeberga
Gråärta från Rönås Gård, Sjöbo
Mejerier från Ängavallen, Vellinge
Bladspenat från Botildenborg, Rosengård
98 procent av all svensk odling av sockerbeta finns i Skåne, men väldigt lite används i matlagning. Här lyfts den fram tillsammans med gråärtan som länge var en basföda på landsbygden i Sverige.
Varmrätt
Varmrökt gårdsclarias med äggröra
Rökt Clarias från Gårdsfisk i Tollarp,
Ägg från Rosa Skattlådan, Skånes Värsjö
Grädde från Ängavallen, Vellinge,
Gröna blad (spenat, mizuna, kålblad) från Botildenborg i Rosengård
Kallpressad rapsolja från Gunnarshögs Gård, Hammenhög
Varmrätten är en tolkning av det skånska ålagillet, här med en landodlad rökt fisk kombinerad med en äggröra och grönsaker från stadsodlingar.
Dessert
Äppelkaka på ekologiska äpplen, kavring och älgörtssås
Äpple från Stora Juleboda Gård, Degeberga
Kavring från Mat- och Chokladstudion i Malmö
Älgört vildplockad i Stora Hult
Honung från Maries Bihantverk, Kirseberg
Mejerier från Ängavallen, Vellinge
Efterrätten är en tolkning av den skånska gåsamiddagens äppeldessert med hållbara och lokala ingredienser. I stället för vanilj används älgört.
När ålen går till får vi njuta dess håvor
för så generöst är vårt Skåne med gåvor
Vi sår och vi skördar med glädje och flit
och kryddar med kummin en skånsk akvavit
När bedor och arrtor och skånsk äggaröra
nu gommen och vommen så ömt vill beröra
Vi njuter och väntar ett ögonblick blott
sen med äpplakagan vi fulländning nått
Snapsvisa: Rikets kornbod
Kreatör
Menyn utformades av Frida Nilsson, Head Chef på ESS Group.
Drycker
Förrätt
Orange vin, Vejby Vingård, Vejbystrand
Äpplemust med humle, Beskow, Bjärehalvön
Varmrätt
IPA öl (Fenton), Remmarlöv, Eslöv
RÅÅ alkoholfri öl, Helsingborg
Dessert
Äpplefrost 2020, Sövde Musteri, Sjöbo.
Maglehem nr4, Maglehems Musteri, Maglehem
Snaps
Malmö Akvavit från Malmö