Provsmaka utvalda rätter från landskapsmåltider

Den 6:e juni 2023 på Skansen i Stockholm

Sju kockar från olika landskap kommer till Skansen på Nationaldagen för att tillaga och servera smakprover av Sveriges Landskapsmåltider. Allmänheten kan för första gången provsmaka nytolkningar av regionala mattraditioner.

Detta är en del av Stockholm Gastronomisk huvudstad i Europa 2023.

Under 2023 är Stockholm Gastronomisk huvudstad i Europa. Med anledning av det har Sveriges Landskapsmåltider tagit fram nyskapade menyer från Sveriges alla landskap samt huvudstaden – sammanlagt 26 unika trerätters måltider skapade utifrån lokala traditioner och råvaror.

Åtta landskapsmåltider, från Dalarna, Gästrikland, Hälsingland, Halland, Södermanland, Medelpad och Bohuslän samt Stockholms län, kommer finnas att provsmaka på Skansen.

Vad sägs om glöhuppa med jästsmör från Hälsingland, dalsländsk älvdalsforell på tre sätt eller sötost med rårörda björnbär från Halland? 

Deltagande landskapsmåltider och kockar på Skansen 6 juni:

Halland
Dessert:
Sötost med rårörda björnbär, lättvispad grädde och kaksmulor.
Medverkande kock Eva Hessel.

Bohuslän
Huvudrätt:
Musselbullar, musselsåsskum, palsternackskräm, rårörda lingon, pressat äpple och örter.
Medverkande kock Janne Bark.

Gästrikland och Hälsingland
Förrätt (Hälsingland)
Tunnbrödets faser: Glöhuppa med jästsmör, tunnbröd med ”surströmming” av syrade grönsaker och ättikgravad strömming, tunnbrödschips med lamsylta och lambetta.
Dessert (Gästrikland)
Rabarber med oväntade saker. Choklad med smak av Gevalia och Mackmyras whiskey. Rabarber från Rabarberbyrån.
Medverkande kock Hans Erik Holmqvist.

Södermanland
Förrätt:
Nässelsoppa på gösbuljong, kålrotsskiva med gösmousselin, gräslök, Mälarlöjrom och granskottsolja.
Dessert:
Kyld rabarberkompott med lättvispad grädde, bipollen, honung och spansk körvel.
Serveras med enkornsdröm smaksatt med Camelinafrön.
Medverkande kock Patrik Arneke.

Stockholmsmåltiden
Förrätt:
Salladsbowl. Crudo på Mälargös med närodlat modernt grönt och citronmajonnäs
Huvudrätt:
Varmkorv Est 1897, 126 år senare. Lammkorv med fänkål, rostade jordärtskockor, frasig potatis, kål och svamp
Medverkande kock Claes Hasselhuhn.

Dalarna
Förrätt:
Älvdalsforell i variation. Bakad, kallrökt och gravad tillsammans med picklade senapsfrön och senap från Liss-Ellas, samt sommarens syrade grädde.
Medverkande kock Görgen Tidén.

Medelpad
Förrätt:
Mousse på rökt sik, romsås, kavring och hovmästarsås.
Medverkande kock Kenneth Stillman.

Landskapsmåltiderna kommer att turnera hos Folkets Hus och Parker under sensommaren och hösten. Målet är att visa upp den breda variationen av gastronomiska smaker och traditioner i Sverige

Läs mer på Mynewsdesk

Länk till Skansen

Sveriges landskapsmåltider
Skansen_logo
Glöhuppa med jästsmör, tunnbröd med ”surströmming” av syrade grönsaker och ättikgravad strömming, tunnbrödschips med lammsylta och lambetta.
Glöhuppa med jästsmör, tunnbröd med ”surströmming” av syrade grönsaker och ättikgravad strömming, tunnbrödschips med lammsylta och lambetta.