Skip to content

Vad är det för skillnad på landskapssrätter och landskapsmåltider?

Landskapsmåltid och landskapsrätt är båda termer som används för att beskriva maträtter som är specifika för en viss region eller ett visst område. Men det finns en viss skillnad mellan de två begreppen. 

LANDSKAPSRÄTT

Landskapsrätt är en enskild maträtt som är typisk för en viss region eller ett visst område. 

LANDSKAPSMÅLTID

Å andra sidan är en landskapsmåltid är en måltid som är sammansatt av flera olika rätter som är karakteristiska för en viss region eller ett visst område. Till exempel kan en traditionell landskapsmåltid från Medelpad bestå av “Mousse på rökt sik, romsås, kavring och hovmästarsås” som förrätt, “Kantarellstekt abborre med gräddkokta kantareller, potatisterinne och picklad lök” som huvudrätt och “Klappgröt med lingon, blåbärskräm, hallonmaräng och gräddmjölk” som efterrätt.

Sammanfattningsvis är en landskapsmåltid en samling av flera olika rätter från en viss region, medan en landskapsrätt är en enskild maträtt som är typisk för en viss region. 

NYSKAPADE LANDSKAPSMÅLTIDER 

Välkommen till Sveriges Landskapsmåltider – ett projekt som genererat kreativa och nytänkande tolkningar av våra regionala mattraditioner. Målet har varit att locka nya generationer att upptäcka och uppskatta landskapens unika råvaror och måltidskultur, och på så vis stimulera till l landsbygdsutveckling och gastronomisk turism i Sverige.

Bakom projektet ligger Folkets Hus och Parker, Gastronomiska Akademien, Måltidsakademien och Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien som tillsammans engagerat kockar, bagare, råvaruproducenter, designers, konsthantverkare och dryckesutvecklare i hela landet. Resultatet har varit fantastiskt – nyskapade landskapsmåltider som hyllar traditionerna samtidigt som de bjuder på spännande och moderna smakupplevelser.

Sveriges Landskapsmåltider är en satsning för att bevara och utveckla våra regionala matkulturer, samtidigt som vi skapar nya kulinariska upplevelser för besökare att upptäcka. Vi är stolta över att bidra till landsbygdsutveckling och gastronomisk turism i Sverige, och vi hoppas att du kommer att ta del av och njuta av våra nyskapade landskapsmåltider.